Annem
ve Babam 80’li yaşlarında olmalarına rağmen halen Rize’nin İkizdere ilçesinin
kafkame köyünde (Çağrankaya mah.) yaşamaktadır. Dedemlerin Kestane ağaçları ile
dolu Muhun ırmağı dediğimiz mevkide kurun tipi bal petekleri vardı. Çok sonraları babamda birkaç petek ile aynı
bölgede petek bulundurup bal üretmeye çalışıyor. İstanbul’da yaşıyor olmamıza
rağmen özellikle annem ineği olduğu birkaç yıl öncesine kadar bize tereyağı,
koloti peynir ve minci (çökelek) gönderirdi. Şimdilerde ise zaman zaman köy
ürünlerinden bazen de bizlere bal gönderirler. Son gönderlikleri kavanoz balımız
ise kestane yoğunluklu bir ormandan üretilen deli baldır. Deli bal ve acı bal
isimleriyle de bilinen kestane balı, daha çok Karadeniz Bölgesi’nde kestane ağacı
çiçeklerinden elde edilmektedir, ayrıca çiçek balına göre çok daha fazla
vitamin ve mineral içeren kestane balı, doğal antibiyotik olarak da bilinir.
Kestane
balının en önemli özelliği tamamen doğal olmasıdır. Kestane ağaçlarının çiçek
açmasının ardından ağaçlara herhangi bir ilaç atılmamasından dolayı, kestane
balı tamamen doğaldır. Ancak üretiminin kısıtlı olmasından dolayı kestane
balının fiyatı anzer balı kadar olmasa bile çiçek balı fiyatına göre en az 2-3
kat civarında daha fazladır.
Kestane
balı buruk tadından ve güçlü besin içeriğinden dolayı genellikle diğer çiçek
balları gibi kahvaltılık olarak tüketilmez. Tadındaki burukluktan dolayı
kestane balını tüketmekte zorlananlar ise balın tadındaki bu burukluğu gidermek
için balı yoğurt veya süt ile tüketmeyi tercih edebilirler. Şimdi ise bu şifa
depo deli balın sağlığımıza ne gibi faydaları olduğuna bir göz atarsak;
Kestane
balı öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı başta olmak üzere üst solunum
yolları enfeksiyonlarının tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
İçerdiği
vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha
dirençli olmasını sağlar.
İçerdiği
etken maddelerden kaynaklanan antioksidan özelliği sayesinde kestane balı
kansere karşı da koruyucudur.
Yüksek
miktarda potasyum içeriği ile kasların güçlenmesine ve kas rahatsızlıklarının
giderilmesine yardımcı olur.
Kan
dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur.
Mide
ve karaciğer yorgunluğunu giderir.
Hazmı
kolaylaştırır, kabızlığı önler ve bağırsaktaki gaz problemlerine karşı da
etkilidir.
Ağız
yaralarının iyileştirir.
Vücuttaki
ağrıları ve sancıları gidermeye yardımcı olur, halsizliği giderir.
Ağız
kokusunu giderir ve tansiyonu dengeler.
Kestane
balı, daha uzun süre tok tutuyor.
Çocukluğumuzda
annem tabağa bal koyar, bizde çorba kaşığı ile yerdik. Dünyadaki ilk farmakologlardan
Paracelsus “İlacı zehirden ayıran dozdur.” Sözüne dikkat etmeden, kestane
balının faydalarından yararlanmak adına günde 1-2 tatlı kaşığı kadar
tüketilmesi gerekirken ben nerdeyse her gün bağışıklık sistemimi güçlendirmek
için abartarak 3-4 çorba kaşığı yedim.
Ölçüyü
kaçırınca iki gün boyunca deprem oluyor sandım, sürekli başım döndü, midem
bulandı, kusma, baş dönmesi yaşadım, aniden
tansiyonum düştü, halsizlik yaşadım.
Corona virüsü nedeni ile kendimizi korumak için önlem alayım derken neredeyse kaş
yaparken göz çıkartıyordum. Neyse ki şimdi iyiyim.
Aman
siz siz olun insanın delisine değilse bile deli kestane balına dikkat edin!
Nizamettin BİBER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder