Rize tamam da İkizdere neresi diye bir soru duyar gibi oldum. İkizdere, yiğit insanların harman olduğu, Rize’nin ilçelerinden doğduğum yer, dünyanın Fauna ve Flora zenginliği açısından 100 vadisinden biri. 1961 yılında kurulan Hidroelektrik santrali ve Anzer balı ile meşhur. Bunun yanında mikro ölçekte özel, yerel tatları da var, tek çeşit beslenildiği şekilde tanımlanan vadide şaşırtacak şekilde zengin bir mutfak söz konusudur. Mutfağımızdan bazı yerel yemekler ve tarifleri;
Çaklama (çocuk maması): Tuzsuz tereyağı eritilerek, buğday unuyla rengi beyazlaşana kadar çırpıldıktan sonra üzerine şeker şerbeti ilave edilerek yapılır.
Çilbur: Mısır veya arpa unu yağla kavrularak az miktarda kaynar su ilave edilip, ortasına tereyağı dökülerek yapılır.
Çimili: Pazı yaprağı, patates, soğan, yağ ile kavrularak yapılır.
Çumur: Tavada sarı yağ ile kavrulan mısır ununa az su katılarak yapılır.
Ekmek haşlisi: Erimiş tereyağına mısır ekmeği doğranır, ufalanır, iyice karıştırılır. Üzerine az miktarda su ilave edilir. Kaynamağa başlayınca telli peynir eklenerek yapılır.
Hasifte: Kavrulmuş arpa ununa tereyağı eritilip dökülüp yapılır.
Haşili: Tereyağı ile mısır unu karıştırılıp kızartılır. Süt ilave edilerek pişirilir.
Herle: Mısır unu, bol su ve sütle yapılan çorbadır.
Hoşmer: Kaymak tavada eritilir, mısır unu ilave edilip kavrulur. Yağ unun üzerine çıkana kadar karıştırılır ve telli peynir katılır. Sıcak halde tüketilir.
Hupuş çorbası: Taze fasulye tele dizilerek kurutulur, tencerede haşlanır. Haşlama suyu dökülür, yağ, patates, soğan ile fasulyeler kavrulur, üzerine su katılarak yapılır.
Huslama: Mısır unu yağla kavrulur. Az miktarda kaynar su katılır. Ortası açılarak yoğurt konur.
Korkoti çorbası: Mısır kırması, süt, su karışımı çorbadır.
Manca: Kabak, fasulye ve süt karışımı çorbadır.
Muhlama: Tavada tereyağı eritilir. Mısır unu ile karıştırılır. Az miktarda su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca üzerine telli peynir eklenir.
Afiyet olsun.
Siz yapın demiyorum ama yeni yıl davranışlarımız;Yeni yılın ilk günü henüz kimse eve gelmeden erkenden kalkılır, güğüme dışarıdan su doldurulduktan sonra su evin duvarlarına, köşelerine serpilir. Bu sayede eve bolluk ve bereket geleceğine inanılır.
Yeni yıl için size yerel duam;
Dunyayi tutasunuz
Hz. Ali’nin kuvvetine eresunuz
Soğuk rozcar yuzunuze vurmasun
Çalilara çupilara sarilmayasunuz
Deremen taşı arkanızdan inmesun
Ellerunuz koynunuzda kalmasun
Kapilarunuz kitlenmesun.
2018 yılınız kutlu, yaşamınız hep mutlu olsun.
(Not:Blog yazımda yerel bilgiler için sevgili Osman Coşkun hocamızın Her yönü ile İkizdere adlı kitabından yararlandım..)
Nizamettin BİBER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder